Dagens Nyheter

En utskrift från Dagens
Nyheters nätupplaga, DN.se.

 


 

 

 

Publicerad 5 okt 2007 09:50

Årsta får ny teater

Med en riktig nummerrevy öppnar en ny scen i Årsta i kväll. Tre bröder Rydén ligger bakom. Walla scen är ännu ett tecken på att närförorterna är Stockholmskulturens verkliga föryngringsyta.- Det här ska bli stans fräckaste scen, och den roligaste showen, hoppas jag. En klassisk nummerrevy med sketcher, säger Bengt Rydén.

På Valla torg i Årsta, en plats som länge andats övergivenhet, har en ny scen långsamt tagit form. Där förut låg en elinstallationsfirma öppnar i kväll en ny teater, Walla scen. Bengt Rydén och hans två bröder Niklas och Urban Rydén, med ett förflutet i den legendariska frigruppen Sputnik, har skrivit.

Anna Wahlström, som bor i höghuset på Sandfjärdsgatan snett emot Valla torg, arbetar just nu med att måla det sista av lokalen i svart, med roliga och snygga detaljer i vitt och grönt. "Som en hyllning till Hammarby", säger Bengt Rydén.

Från den chockrosa foajén kliver man in i teatersalongen på 65 platser. I fonden finns två små scener bredvid varandra: En för husbandet, kallad Lilla scen, och en något större, kallad Stora scen. På Stora scen finns tre välsnickrade luckor i golvet för rekvisita.

Anna Wahlström är orkesterledare för det kvinnliga husbandet. Hon kommer också att sköta tekniken från en instrumentpanel på sin plats bakom trummorna. Walla scen är ett stycke compact culture som ska bredda kulturen i Årsta. Hit är poeter och konstnärer välkomna. Här ska gästartister - Bergmanskådespelare och teveaktörer - blandas med lokala förmågor. Drömgästen är Lena Endre som har ett förflutet i teatergruppen Sputnik.

- I vår revy försöker vi ha en tydlig humanistisk, antirasistisk, antisexistisk hållning. Annars har vi ingen hållning. Det är ett stort flatskratt alltihop, säger Bengt Rydén sakligt.

Hellre absurditet än samtidskommentar. Ett nummer handlar till exempel om två män som genomför en pingismatch utan boll. Det är ingen kommentar till någonting, bara roligt. Man får gärna dra paralleller till Bröderna Marx, bröderna Rydén är inspirerade av deras humor.

Två år har det tagit eftersom alla har andra jobb som de försörjer sig på. Bengt är datakonsult. De andra två bröderna, Niklas och Urban, är vvs-tekniker, det vill säga rörmokare.

- Jag och Anna har medvetet sökt oss från stan, säger Bengt Rydén. Vi har bott i stan i alla år, nu har vi tröttnat.

- Walla scen är en reaktion på det som händer med innerstan, en allt starkare kommersialisering. Vi tror på närförorterna, där kommer off-broadwayscenerna att växa upp.

Nu flyttar unga människor och barnfamiljer in i Årsta som helt dominerats av gamla människor. Genom tvärbanan har Valla torg fått nytt liv och vidgade möjligheter. Som Bengt Rydén sjunger i ett av de få lokalt förankrade numren: "Som Jesus för den kristna tron, är tvärbanan för Vallabon."

Med Walla scen kommer Bengt och Niklas Rydén tillbaka där de började, Teater Sputnik, en del av den tidens vildvuxna experimentlusta. Det var Sputnik som gjorde teater av Joakim Pirinens "Socker-Conny", 80-talets absolut största seriehändelse. Till serieförlaget Galagos releaseparty för "Socker-Conny" lyckades Sputnik få Pirinen att skriva en pjäs. På två veckor skrev han "Socker-Conny", Sputnik repeterade i två veckor och spelade sedan 200 föreställningar med Bengt Rydén i titelrollen.

Nästa pjäs Joakim Pirinen skrev till Sputnik hette "Familjen Bra" med bland andra Ludvig Josephson som blev producent på SR och Tommy Andersson som fortsatte som skådespelare. Den blev också succé och en klassiker, i höst spelas den på Royal Court i London. I Sputniks källare på Döbelnsgatan spelade också två teaterentusiaster, Lena Endre och Gunilla Röör, en egen föreställning.

- Så kom barnen i slutet på 80-talet, gruppen fick tretton barn på ett år. Då splittrades Sputnik, säger Bengt Rydén.

- Nu är vi tillbaka igen. Barnen börjar bli vuxna.

Betty Skawonius, betty.skawonius@dn.se

 

 

 


 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.